ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΑΣ :Συνελήφθη (;) στο αεροδρόμιο Ισραηλινός κροίσος που φερόταν ως υποψήφιος επενδυτής για τη ΛΑΡΚΟ και Εθνική Τράπεζα!
Σε θρίλερ εξελίσσεται η σύλληψη του διάσημου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπένι Στέινμετζ στο αεροδρόμιου «Ελ. Βενιζέλος» σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία.
ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ,ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ LARCO A.E, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ,ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ,ΕΛΒΟ,ΛΙΜΑΝΙΑ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ 25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες επί μέρους οντότητες για τα διάφορα είδη περιουσιακών στοιχείων εντός του Ταμείου, με βάση, κατά περίπτωση, την πείρα
φορέων όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η ΕΤΑΔ· κατά πόσον τέτοιες υφιστάμενες οντότητες θα μπορούσαν να μεταρρυθμιστούν και να διατηρηθούν χωριστά από το Ταμείο,
να παύσουν να λειτουργούν μετά τη λήξη της εντολής
τους ή να απορροφηθούν από το νέο Ταμείο.
3. Την υποβολή πρότασης για τη μετάβαση στο νέο Ταμείο με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνέχεια με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων εντός του Προγράμματος αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Ο δισεκατομμυριούχος Μπένι Στέινμετζ έφτασε με ιδιωτική πτήση από ο Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην εισαγγελία εφετών. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος υπό τον περιοριστικό όρο να μην βγει από τη χώρα.
Σημειώνεται ότι ύστερα από την καταδίκη του στη Ρουμανία για υπόθεση απάτης οι ρουμανικές αρχές επιθυμούν την έκδοσή του σε περίπτωση σύλληψής του οπουδήποτε στον κόσμο.
Ο δισεκατομμυριούχος κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, καθώς επιχειρηματικές του ιδιότητες επεκτείνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Τo deal με την Εθνική Τράπεζα
To 2013 το όνομα του Ισραηλινού επιχειρηματία είχε συνδεθεί με μια σειρά επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα. Τότε δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για έναν Ισραηλινό επιχειρηματία μεταλλείων, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ΛΑΡΚΟ και πως μέσω του fund του, το οποίο έχει σχέσεις με την Deutsche Bank, θα εξασφάλιζε περί τα 900 εκατ. μετρητά στην Εθνική Τράπεζα, με εγγύηση τα ακίνητα της εταιρείας ακινήτων Πανγαία.
Μάλιστα σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα η περιουσία του 57χρονου Μπένι Στέινμετζ είχε υπολογιστεί σε 4,1 δισ. δολάρια.
Ο Ισραηλινός, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε μόνιμα στην Ελβετία -και είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία στην Γουινέα- διαθέτει το fund Βenny Steinmetz Group Resourses.
Στη σύλληψη του Στέινμετζ είχαν προχωρήσει οι Ισραηλινές Αρχές το 2016.
Ο επιχειρηματίας συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Ισραήλ, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό έως τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα ξένα media, ο Στέινμετζ βρισκόταν μεταξύ άλλων αντιμέτωπος με κατηγορίες για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης -μέσω της εταιρείας του, BSG Resources- των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νέα Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.
Ποιος είναι ο ισραηλινός
Ο Μπένι Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στη Νετάνια του Ισραήλ και είναι το τέταρτο παιδί του Ρούμπιν Στάινμετζ, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πετυχημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο διαμαντιών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μόλις σε ηλικία 21 ετών και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ισραήλ αναχώρησε για την Αντβέρπ του Βελγίου, όπου εργάστηκε για γνωστό έμπορο πολύτιμων λίθων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδελφό του Ντάνιελ για να δημιουργήσουν την εταιρεία που φέρει το όνομά τους, τη Steinmetz Diamonds Group και στη συνέχεια της Beny Steinmetz Group.
Γνώρισε τη σύζυγό του Αγκνες όταν ήταν έφηβος και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Εχουν δημιουργήσει επίσης φιλανθρωπικό οργανισμό με στόχο την παροχή βοήθειας -κυρίως εκπαίδευση και πρόνοια – σε νέους που έχουν ανάγκη.
Διατηρεί διπλή υπηκοότητα αφού εκτός από ισραηλινό έχει και γαλλικό διαβατήριο, ενώ περιγράφει τον εαυτό του ως «διεθνή Ισραηλινό». Περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο σπίτι του στο Αρσουφ του Ισραήλ, που βρίσκεται βόρεια από την παραλιακή πόλη Χερτζίλια και είναι γνωστό για τα πανάκριβα ακίνητα εκεί. Εχει σπίτι και στη Γενεύη – Ελβετία και ένα γιοτ, το οποίο κατά κανόνα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Νότια Γαλλία.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑΝ 11 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 👇
Ο ισραηλινός κροίσος που διεκδικεί την ΛΑΡΚΟ κατηγορείται για διαφθορά
Λίγες ημέρες πριν κατατεθούν οι προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που πωλούνται μέσω δύο διαγωνισμών, ο ισραηλινός κροίσος Beny Steinmetz που φέρονταν μέχρι πρόσφατα ως υποψήφιος έχει πολλούς πονοκεφάλους. Ο Steinmetz που σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να παρακολουθεί το διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, καταδικάστηκε προ ημερών από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά. Αυτές τις ημέρες ξεκινά αντίστοιχη δίκη στην Ελβετία για την υπόθεση «λαδώματος» με 8.500.000 δολάρια της συζύγου του (νεκρού πλέον) πρώην προέδρου της Γουινέας Lansana Conte για να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης σιδήρου στα νότια της χώρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται πως το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Σάμπυ Μιωνή, που εμφανίζονταν ως το καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ, θα απέχει από το διαγωνισμό. Ο κύριος λόγος είναι η εμπλοκή του επιχειρηματία-πρωταγωνιστή της Λίστα Λαγκάρντ και ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική της Βουλή– στην πολιτική διαμάχη των τελευταίων ετών που κορυφώθηκε προ μηνών. Στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να δουν ένα σχήμα υπό τον Μιωνή να διεκδικεί την ΛΑΡΚΟ ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχουν ήδη πάρει «μεταγραφή»
Παρά τις διαψεύσεις, στην αγορά ήταν βέβαιο πως στο ίδιο σχήμα συμμετείχε και ο Beny Steinmetz ο οποίος συνεχίζει να κινείται στην παγκόσμια αγορά ορυκτών και πολύτιμων λίθων, ενώ στο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένοι από τους εγχώριους συνεργάτες του στη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη πάρει «μεταγραφή» σε άλλα σχήματα που θα κατέβουν στο διαγωνισμό.
Στην περίπτωση της Ρουμανίας, ο Steinmetz καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρεία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Σε πρώτο βαθμό ο ισραηλινός επιχειρηματίας είχε απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας είχε διαφορετική άποψη. Τώρα ο Steinmetz μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα πως θα ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση.
Στην Ελβετία βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δωροδοκία της συζύγου του πρώην προέδρου της Γουιάνας ώστε εταιρεία του Steinmetz να αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτάσματος σιδήρου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας και δύο συνεργάτες του κατηγορούνται τόσο για τη δωροδοκία των 8.500.000 δολαρίων όσο και για το γεγονός πως δημιούργησαν σειρά εταιρειών, με πολύπλοκες σχέσεις, ώστε να κρύψουν τη δωροδοκία. Η δίκη πραγματοποιείται στην Γενεύη καθώς ο Steinmetz ζούσε στην Ελβετία μέχρι το 2016.
Ποινικό δικαστήριο θα κρίνει τον Steinmetz
Η δίκη θεωρείται κρίσιμης σημασίας, όπως γράφει το Bloomberg, όχι μόνο για την Ελβετία, αλλά και για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που μια υπόθεση διαφθοράς που φτάνει στο ακροατήριο και μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα ποινικό δικαστήριο θα κρίνει τον Steinmetz ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως εκπρόσωπο εταιρείας.
Ο ισραηλινός κροίσος είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το μεταλλείο Sinandou το 2008 αλλά ο νέος πρόεδρος της Γουινέας ακύρωσε τη σύμβαση μετά από έρευνα για διαφθορά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα και σε άλλες εταιρείες του Steinmetz. Ο τελευταίος έχει Γαλλική και Ισραηλινή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο επιχειρηματίας και οι δύο συνεργάτες του κατέβαλλαν μίζες για να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα για το SInandou λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του Lansana Conte το 2008.
Ο δικηγόρος του Steinmetz υποστηρίζει πως ο πελάτης του «δεν έκανε τίποτα παράνομο». Επικαλείται, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως οι πληρωμές η σύζυγος του Conte δεν τον είχε παντρευτεί και συνεπώς δεν θεωρείται κρατικός αξιωματούχος… Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Steinmetz είχε συμφωνήσει με τη σημερινή κυβέρνηση της Γουινέας στην απόσυρση των κατηγοριών για διαφθοράς, αλλά αντιμετωπίζει άλλες νομικές εκκρεμότητες.
2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί διαγωνισμό για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι ο οποίος έχει παραταθεί ως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 11η Ιανουαρίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.